KRATKA ZGODOVINA


Začetki naše drevesnice segajo daleč nazaj (okoli l. 1900), ko je Valentin Dolinšek vzgojil in oddal prva drevesca iz domače drevesnice v Šentilju pri Velenju.
Njegovi trije sinovi Ivan, Vinko in Blaž so nadaljevali njegovo delo z ustanovitvijo Sadjarstva bratov Dolinšek.
Ivan se je leta 1928 naselil v Kamnici pri Mariboru, kjer je vzgajal pritlično drevje za intenzivne nasade, brat Vinko je v Črešnjevcu pri Selnici ob Dravi v svoji drevesnici vzgajal visoko drevje starih sort, brat Blaž pa je ostal na domačiji v Šentilju, kjer je vzgajal trsne cepljenke.


Ivan Dolinšek
Ivan Dolinšek
Blaž Dolinšek
Blaž Dolinšek
Vinko Dolinšek
Vinko Dolinšek

Ivan Dolinšek, kot začetnik naše drevesnice v Kamnici, se je rodil leta 1896 v Šentilju pri Velenju.
Šolal se je v Mariboru, kjer je končal Vinarsko in sadjarsko šolo. Ko je odslužil vojsko, se je oženil in naselil v Kamnici, kjer je leta 1934 kupil posestvo in osnoval drevesnico.
Izmed petih otrok, je najmlajši Ciril končal Kmetijsko šolo v Mariboru in skupaj z ženo in otroci nadaljeval očetovo delo. Danes delo nadaljuje njegova hči Eva z družino.


Ciril Dolinšek s hčerkama Ireno in Evo
Ciril Dolinšek s hčerkama Ireno in Evo

Delo v drevesnici nekoč
Delo v drevesnici nekoč

V drevesnici v Kamnici se je v tem času vzgojilo na tisoče sadik sadnega drevja, kot tudi vrtnic in okrasnih rastlin. Tako se še danes trudimo po svojih najboljših močeh nadaljevati delo naših očetov oz dedkov.